CampingjeGuida dhe guiderHostele dhe BujtinaReklamat tonaTurizëm

Atraksionet Natyrore ne Diber

Nga Zyra Turistike Diber

Qarku i Dibrës ka monumente të shumta natyrore (gjithsej 41), të cilat dallohen për vlerat e tyre të veçanta gjeologjike, biologjike, historike dhe estetike. Disa nga këto monumente janë kategorizuar si zona të mbrojtura. 41 monumentet e grupuara përgjatë pesë shtigjeve janë:

 1. Përgjatë shtegut Setë-Lurë
  • Shpellat: Shpella e Gurit të Kuq; Burimi dhe Shpella e Sopanikës; Shpella e Rusit (Grykë-Nokë); Shpella e Akullit – Bulaç
  • Liqenet: Liqenet e Kasnise; Liqeni i Luleve (Lurë); Liqeni i Zi (Lurë); Liqeni i Madh (Lurë)
  • Pemë: Vakefi i Sines se Epërme; Bredh i Lurës; Rapi i Çidhnës; Lisi i Dobit;
  • Rrafshnalta dhe Livadhet: Morena e Lurës; Cirku i Kurorës se Lures; Fusha e Mares – Lurë;
  • Të tjera: Malet e Lurës; Gryka e Madhe, Lurë; Gryka e Setes (pjesa me e ngushte dhe e thelle)
 2. Përgjatë shtegut të Luginës së Shërimit
  • Shpella: Shpella e Qytezës
  • Hidro-monumente: Burimi termo – mineral Llixhave të Peshkopisë dhe Bellovës
  • Të tjerët: Boroviku i Begjunecit;
 3. Përgjatë shtegut Radomirë-Korab
  • Gjeomonumentet: Mali i Korabit dhe Shpella e Imer Aga
  • Rrafshnalta dhe Livadhet: Rrafshi Korabi; Fusha e Panairit;
  • Hidromonumentet: Liqeni i Zi (sipër Radomirës), Burimi i Ujit të Ftohtë, Vleshë; Burimi i Mbretit – Serakol
 4. Përgjatë shtegut Kërçin-Velivar.
  • Gjeomonumentet: Mali i Kercinit (Guri i Kërçinit), Krasta e Pocestit;
  • Biomonumente: Rrafshi i Kërçishtit, Vakefi i Çangës
  • Hidro monumente: Ujëvara Pocest (Maqellarë), Burimi i Kërçinit
 5. Përgjatë Shtegut të Gramës
  • Gjeomonumentet: Shllinasi; Kodra e Parave, Blliçe; Pasqyra e Gramës ;Bjeshka e Zonjave, Zimur; Karsti i Malit të Bardhë.
  • Biomonumente: Pisha e Blliçe; Pema e Ahut e Blliçe; Lisi i Kabe;
  Shpërndarja gjeografike e monumenteve të natyrës në rrethin e Dibrës është e pabarabartë dhe ndryshon sipas njësive administrative dhe lartësisë mbi nivelin e detit. Ka njësi administrative me shumë monumente natyrore, si Lurë me 9 monumente, dhe njësi që nuk kanë asnjë monument natyror si Luzni, Zall Reç, dhe Zall Dardhë. Qyteti i Peshkopisë përfaqësohet vetëm nga burimet termo-minerale.
  Më shumë informacion mbi monumentet natyrore në Dibër mund të gjeni duke klikuar në Burimet Natyrore
Per me shume info kontaktoni me zyren turistike Diber
Contact info

Bulevardi Elez Isufi, Peshkopi, Albania

+355 673840009

ticdiber@gmail.com

https://visitdiber.com

Admini webit

Menaxher i rrjeteve sociale në Dibër dhe jo vetëm ! Guider turistik Fotograf i lirë ...! Bloger

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this: